Gerçekçi Bebek Uykusu
- Bahar Aktan
- 6 Eyl 2021
- 3 dakikada okunur

Merhaba Sevgili ebeveynler;
Çalıştığım bir çok bebek annesinde sıklıkla karşılaştığım bir durum var. Hepimizin yararına olsun diye paylaşmak istiyorum.
Bir çok annenin bebeğinin uykusunun çok sorunlu olduğunu düşündüğünü gördüm bu süreçte ve aslında sorun olarak bakılan şeylerin gelişimsel süreçte olması gereken şeyler olduğunu gördüm ve hep anlattık birbirimizle paylaştık.
Bir kaç başlıkta örneklendirerek açıklamak istiyorum.
Bebeğin tamamen desteksiz uyuması gerektiğinin düşünülmesi: Gerçekçi bebek uykusundan konuşacaksak ve bebeğin gelişimsel sürecini de biliyorsak bebeklerin tamamen desteksiz uyumaları (Bizler gibi) en erken 3 yaşta gerçekleşebilir. Bunun sebebi ise bebeklerin kendi kendini sakinleştirme becerilerinin 3 yaş öncesi başlamaması. Bebeğiniz sakinleşmeden uykuya geçemeyeceği için biz bakım verenlerin bebeği sakinleştirerek ve doğru destekler sunarak uyumasında yardımcı olması şart aslında. Bebeğiniz emerek, sallanarak kucakta gezerek ilk 4 ay uyuyabilir. Çünkü ihtiyacı bu, henüz bir şey öğrenme kapasitesi yok ve en önemlisi de bakım vereni ile temasa ihtiyacı var. 4. ayda gerçekleşen zorlu atak döneminin de bitmesi ile bebeğinize doğru destekler ile kendi kendine uyumayı öğretmek elbette mümkün.
Nedir bu doğru destekler dediğinizi duyar gibiyim. Emzirerek, sallayarak vb. gibi desteklerin yerine yatağında bebek uyurken ve uykuya geçene kadar bir süre onu sakinleştirmek adına dokunmak, ninni söylemek, beyaz gürültü sesleri ya da ninni müzikleri gibi müziklerden yararlanmak bebeği doğru destekle uyutmak oluyor. Bunları yapmayalım tamamen desteksiz uyusun dersek de o süreç bol ağlamalı ve sürecin sonunda bebeğin ihtiyaçlarına karşılık bulamadığı için ağlamayı kesmesi yani öğrenilmiş çaresizliği öğrenmesi oluyor ki bunu zaten hiç birimiz yapmak istemeyiz. Özetle bebeğiniz uykuya geçerken ona dokunmanızda bir sakınca bana göre yok, (Başka otoriteler bunları destekli uyku saysa da ve bunların yapılmasının alışkanlık haline geldiğini ve bebeğin uykuya asla devam etmediğini söylese de öyle olmuyor. Çalıştığım bir çok bebekte bunu deneyimleyerek gördüm.Mutlaka bu postun altına da bu tip yorumlar yine gelecektir. Varsın gelsin.) Önerim bebeğinizi uyutma şekliniz sizin içinize siniyorsa; bebekte anne de mutlu ise kimin ne dediğine değil bebeğinizle aranızdaki ilişkinize odaklanmanızdır.
Deliksiz gece uykusu en erken 15-16. aylarda başlayabilir. Bu da bebeğiniz gece beslenmesini bitirdi ise ve yoğun kabus görmeler azaldı ise. (Bebekler gördükleri kabusları gerçek zannederler ve uykuya dönmede bir süre zorluk yaşayabilirler. bu süreçte de bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vermek odada yalnız başına bırakmamak tekrar uykuya geçene kadar ona destek olmak önemlidir.) Gece deliksiz uykular başladı ve bir daha asla uyanmayacak diye bir durum da yok bazı geceler yine uyanabilir ve yine bizim desteğimize ihtiyaç duyabilir.
Bebeğimizin kısa sürede uykuya dalması gerektiği; Bebeğinizin 45dk ya kadar kendi kendine uykuya dalması normal kabul ettiğimiz bir süre. Her uykuya 45dk sürede dalıyorsa uyku eğitiminin başlarındaysa bu süre yine normal ancak öğrendi ise ve her uykusuna yine uzun sürelerde dalıyor ise (Atak döneminde değil, diş döneminde değil vb.) bebeğimizi uykusu gelmeden uykuya yatırdığımızı düşünebiliriz. Yada bebeğimiz ile gün içinde yeteri kadar kaliteli vakit geçirip geçirmediğimizi gözden geçirmek faydalı olacaktır.
Bebeğimizin uyku ve uyanma saatlerinin hep aynı olmasını beklemek: Bebeğimizin güne her gün aynı saate başlaması, gündüz uykularını her gün aynı saatte uyuması/uyanması ve gece uykusuna yine bizim uygun gördüğümüz ve beklediğimiz saatte yatmasını istemek yine gerçekçi bir bebek uykusu ile örtüşmemektedir. Burada baz alacağımızşey bebeğimiz uyanık kalma ihtiyacı. sayfamda daha önce paylaştığım aylara göre uyanıklık sürelerini baz alarak bebeğinize uyku düzeni sağlayabilir ve uykuya yatırabilirsiniz. Bu durumda bebeğinizin güne beşlama ya da gece uykusuna yatma saatleri değişken olabilir. Ve unutmamalıyız bebeğimiz her uykusunda beklediğimiz kadar uzun uyumayabilir. Bebeğiniz uyku sonrası uyanık kaldığı sürede keyifli mutlu ise uyuduğu uyku ona yeterli oluyor diyebilirsiniz.
Bebeğinizin gece/gündüz kavramı öğrenmesi 6. ayı bulabilir. öğrenmesi için ise Bebeğiniz ile güne başlarken perdeleri aralayıp odaya dolan gün ışığını farketmesini sağlayabilirsiniz. Gün boyu bebeğiniz ile iletişim halinde kalarak daha canlı zaman geçirebilirsiniz.
Çocuğunuza yenidoğanda gece/gündüzü öğretmeniz gerekmez. Gece uykusuna yatırmadan önce ise evdeki ışıkları ve sesleri azaltarak artık uyku saatinin yaklaştığı mesajını verebilirsiniz. Yine gece uykusuna yatmadan önce daha sakin etkinlikler yapabilirsiniz. (Kitap okumak, masal anlatmak, yumuşak bir ses tonu ile şarkı söylemek gibi) Uyku rutinleri de gece gündüz farkını anlamasına yardımcı olacaktır.
“Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın. Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum.” Sevgiler
Comments